PIELEA, OGLINDA SĂNĂTĂȚII
În complicatul laboratoral organismului omenesc, se produc continuu reacții și procese nevăzute ca atare, dar ale căror consecințe se reflectă din plin în exterior. Așa stând lucrurile, e imperios necesar ca ori ce cură de sănătate și înfrumusețare se înceapă cu dezintoxicare. Hrana „la întâmplare”, excesul de medicamente, oboseala, tensiunea nervoasă sunt tot atâtea surse de toxine.
Eliminarea lor poate fi stimulată și accelerată printr-un chibzuit program de odihnă, un sistem rațional de respirație, ceaiuri medicinale depurative și nu în ultimul rând printr-o alimentație judicioasă. Îndeosebi, nu uitați că între aspectul pielii și alimentație există o strânsă legătură: iar bucătăria românească, pe cât de savuroasă, pe atât de consistentă, e o permanentă sursă de ispite gastronomice, deseori cu efecte lmentabile asupra tenului și siluetei.
Iată de ce trebuie să avem grijă ca între diferitele grupe de alimente – lactate, carne, ouă, legume, produse zaharoase sau cerealiere, grăsimi – să existe un echilibru armonios, dictat pe de o parte de nevoile organismului, pe de alta de valoare nutritivă a fiecărui aliment în parte. Încălcarea acestui echilubru se traduce în fapt, de cele mai multe ori, prin obezitate și tot cortegiul ei de complicații nedorite, dăunătoare.
E un fapt îndeobște cunoscut că legumele și frunctele crude reprezintă o sursă dominantă, covârșitoare de vitamine și că, alături de produsele animale, ele sunt furnizorul principal de minerale. Fiecare vitamină are însușirile ei proprii, datorită cărora e indicată în anumite situații.
E bine să știți bunăoară că vitamina A este indispensabilă pentru buna funcționare a pielii și a ochilor. Așadar, o piele sănătoasă -deci și frumoasă – nu se poate menține fără vitamina A. Pentru a știi în care zarzavaturi și fructe se găsește, rețineți culorile galben, roșu, verde.
Orice fruct sau zarzavat astfel colorat – caise, piersic, spanac, morcovi, pătrunjel, gogoșari, ardei roșii, etc. – pe lângă faptul că înfrumusețează masa și stârnește apetitul conține și vintamina A. Deci toate ciorbele de primăvară, piureul de morcov sau spanac, mâncare de urzici și alte feluri, sunt o sursă însemnată de vitamina A.
Vitamina C adevăratul gardian al sănătății face parte dintre vitaminele care sporesc rezistența organismului la bolile infecțioase. Bogate în vitmaina C sunt unele fructe – măceșe, coacăze, portocale, lămâi, mandarine, căpșuni -, ca și frunzele de pătrunjel, păpădie și spanac. Murăturile reprezintă apoi o mare parte de vitamină C, ca și legumele și fructele congelate, dacă le consumați imediat după decongelare.
Când pregătiți mâncărurile, aveți grijă să fierbeți zarzavaturile, îndată după ce le-ați curățat, în vase acoperite. Evitați să reîncălziți mâncarea sau să o țineți „la cald” pe colțul plitei. Luând aceste măsuri, pierderile de vitamina C (acid ascorbic) sunt mai mari, deoarece vitamina C se distruge cu mare ușurință – în mare parte sau total – prin conservare sau fierbere.
Grupul de vitamine B se găsesc ca și vitamina E în cereale și în legume uscate – fasole, mazăre, bob, linte. Bogate în vitamina B sunt și fructele uscate și drojdia de bere.
Dar legumele și fructele constituie și o excelentă sursă de elemente minerale, ca potasiu, calciu, magneziu, fier și altele. Printre alimentele mineralizante se numără, lăptuca, păpădia, varza, conopida, mazărea, fasolea verde, citricele (lămâi, portocale, mandarine, etc.).
Deși am insistat asupra valorii fructelor și zarzavaturilor, nu este recomandabil – evident – să vă rezumați la un regim alimentar exclusiv vegetarian. Fiind sărace în calorii, legumele și fructele nu pot acoperi nevoile energetice ale organismului decât întovărășind ouăle, carnea și grăsimile. În schimb, având calorii puține, pot fi consumate în cantități mai mari, provocând senzația de sațieitate fără a ne supraalimenta.