Să dormi suficient te poate ajuta să slăbești!?

Somnul este esențial pentru sănătatea noastră generală, dar poate fi și un factor cheie în pierderea în greutate. Deși mulți dintre noi suntem conștienți că alimentația și exercițiile fizice sunt importante în procesul de slăbire, somnul este adesea neglijat. În acest articol, în calitate de dietetician nutritionist, voi explica de ce somnul este important în pierderea în greutate și cum poate ajuta.

Somnul joacă un rol important în metabolismul nostru

În primul rând, trebuie să înțelegem cum somnul afectează metabolismul nostru. Metabolismul este procesul prin care corpul nostru convertește alimentele pe care le consumăm în energie pentru a susține funcțiile corpului și activitățile zilnice. Somnul ne ajută să menținem un metabolism sănătos și echilibrat.

Când dormim, corpul nostru are șansa să se odihnească și să se recupereze. Acesta este un moment în care corpul nostru face repararea celulelor și țesuturilor, reglează hormonii și proceseaza nutrienții. În plus, somnul ajută la reducerea stresului, care poate afecta și metabolismul nostru. Dacă nu dormim suficient, metabolismul nostru poate fi încetinit, iar acest lucru poate duce la o creștere în greutate.

Somnul ajută la controlul apetitului

O altă modalitate prin care somnul poate ajuta la pierderea în greutate este prin controlul apetitului. Când suntem obosiți, corpul nostru poate produce mai multă grelină, un hormon care ne face să ne simțim flămânzi. În același timp, corpul nostru poate produce mai puțină leptină, un hormon care ne face să ne simțim sătui. Acest lucru poate duce la o creștere a poftei de mâncare și poate duce la consumul de alimente nesănătoase.

Pe de altă parte, somnul adecvat poate ajuta la controlul apetitului și la reducerea dorinței de a mânca alimente nesănătoase. Studiile au arătat că oamenii care dorm suficient sunt mai puțin susceptibili de a consuma alimente bogate în calorii și grăsimi. Prin urmare, dacă vă concentrați pe un somn adecvat, vă puteți controla mai bine apetitul și veți fi mai puțin tentați să mâncați alimente nesănătoase.

Cum poți îmbunătăți calitatea somnului?

Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți calitatea somnului și pentru a ajuta la pierderea în greutate:

  • Stabilește un program regulat de somn: încearcă să te culci și să te trezești în același timp în fiecare zi, inclusiv în weekend.
  • Evită stimulentele înainte de culcare cu cel puțin câteva ore înainte: cafeaua, ciocolata, ceaiul negru sau verde, băuturile carbogazoase și alcoolul sunt câteva exemple.
  • Consumați alimente bogate în triptofan: Triptofanul este un aminoacid esențial care ajută la producerea de serotonină și melatonină, doi neurotransmițători implicați în reglarea somnului. Alimentele bogate în triptofan includ curcanul, puiul, lactatele, nucile și semințele, ouăle și leguminoasele.
  • Asigurați-vă că aveți o masă echilibrată înainte de culcare: O cină bogată în proteine și carbohidrați complecși poate ajuta la menținerea nivelului de glucoză în sânge în timpul nopții. De asemenea, este important să nu mâncați prea mult înainte de culcare, deoarece acest lucru poate provoca indigestie și disconfort abdominal. Recomandat este cu 3 ore înainte su culcare.
  • Consumă alimente bogate în magneziu – magneziul este un mineral important pentru relaxarea musculară și calmarea sistemului nervos. Alimentele bogate în magneziu: spanacul, avocado, nucile, semințele, leguminoasele, cereale integrale, pește.
  • Creează un mediu de somn plăcut: asigură-te că dormitorul tău este întunecat, răcoros și liniștit. Utilizează perne și saltele confortabile pentru a maximiza confortul.
  • Evită activitățile stresante înainte de culcare: relaxează-te prin meditație, citire sau ascultarea muzicii liniștitoare.
  • Limitați timpul petrecut în fața ecranelor: evitați sa folositi tehnologia cu cel puțin o oră înainte de culcare. Lumina albastră emisă de ecrane poate perturba ritmul circadian.
  • Fă exerciții fizice regulat în timpul zilei.

Este important să reții că strategiile nutriționale pot fi diferite pentru fiecare persoană și că somnul este influențat și de alți factori precum exercițiul fizic, stresul și mediul înconjurător. Dacă ai probleme constante cu somnul, este întotdeauna bine să consulți un specialist în somnologie și un dietetician pentru a găsi soluții de nutriție personalizate pentru tine.

admin