Legumele și fructele în alimentația omului

Natura generoasă a zonei unde este situată țara noatră oferă o mare varietate de legume și fructe, care de care mai aspectuoase și mai plăcute la gust. Deși aceste produse nu constituie hrana de bază a omului, datorită anumitor principii alimentare, nu pot să lipsească un timp mai îndelungat din alimentație. Deoarece nu toate legumele și fructele se pot păstra proaspete în anotimpul rece, se impune conservarea lor prin diferite modalități.

Pentru a trăi și a munci în condiții bune, omul are nevoie zilnic de o serie de factori nutritivi ca: proteine, zaharuri (glucide), grăsimi (lipide), minerale, vitamine și apă, în anumite proporții, furnizați de alimentele pe care le consumăm. Acestea pot fi procurate din regnul animal cât și din cel vegetal.

Cantitățile de alimente care satisfac calitativ și cantitativ toate nevoile nutritive ale omului într-o anumită perioadă, de obicei în decurs de 24 ore, formează așa-numita rație alimentară. La stabilirea unei rații alimentare corecte, raționale, trebuie să se țină cont de vârstă, sex, profesie, stare de sănătate, etc.

Printre alimentele absolut necesare omului, fructele și legumele sunt deosebit de importante, atât pentru calitățile nutritive și curative, cât și pentru gustul lor. În compoziția lor intră, în cantități variabile, zaharuri, proteine, grăsimi, săruri minerale și vitamine. Dintre acestea, vitaminele au o importanță majoră în buna funcționare a organismului, lipsa sau insuficiența lor putând duce la îmbolnăviri grave.

De câte fructe și legume avem nevoie?

După cum se știe, carotenul este o substanță care are proprietatea de a se transforma în organismul uman în vitamina A.

Din punct de vedere al unei alimentații raționale, consumul zilnic de legume și fructe nu ar trebui să scadă, indiferent de anotimp, sub 125 gr. de legume și 300 gr fructe. Unii specialiști consideră chiar că un om sănătos are nevoie zilnic pentru o alimentație rațională de un minimum de 700 gr. legume diferite și 500 gr. de fructe zilnic.

Deși recomandările privind porțiile pot varia, mesajul experților în sănătate este clar: trebuie să includem mai multe fructe și legume pe zi în dietele noastre. Mai jos regăsiți un tabel cu cantități orientative pentru consumul zilnic.

Fructe / legumePorție
Fructe și Legume 4-5 porții din fiecare pe zi.*4-5 porții din fiecare pe zi.*
Fructe proaspete1 fruct mediu
Fructe congelate sau conservate½ cană
Fructe uscate¼ cană
Suc de fructe**¼ pahar
Legume cu frunze crude1 bol mediu
Legume congelate sau conservate½ bol mediu
Suc de legume**½ pahar
*Obiectiv zilnic recomandat pe baza modelului de alimentație de 2.000 de calorii/zi.
**Sucurile de fructe și legume pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. O porție de suc 100% natural poate satisface una dintre porțiile zilnice recomandate de fructe și legume, dar aveți grijă la calorii și adaos de zaharuri sau sodiu. Alegeți suc 100% natural (sau combinați 100% suc natural cu apă) în loc de suc îndulcit sau băuturi pe bază de sucuri din fructe. 

admin