Strategia bunelor obiceiuri

Longevitatea poate fi cultivată. Aceasta înseamnă că, prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase și prin implementarea unor schimbări pozitive în stilul de viață, fiecare individ are posibilitatea de a-și prelungi durata vieții. Cultivarea longevității implică atenție la alimentație, activitate fizică regulată, gestionarea stresului, somn adecvat și menținerea unei rețele sociale active și suportive. De asemenea, implicarea în activități intelectuale și spirituale poate contribui la o viață mai lungă și mai împlinită. Așadar, longevitatea nu este doar o chestiune de genetică, ci și rezultatul unor eforturi conștiente și susținute de a trăi sănătos.

Din punct de vedere nutrițional, oricine poate implementa următoarele practici:

Consumul de fructe

Este recomandat să se consume fructele separat, nu după mese, pentru a preveni fermentația. Le poți consuma ca mic dejun sau cină exclusivă. Există un articol despre consumul fructelor aici.

Alimente „vii” la fiecare masă

Începe fiecare masă cu un aliment viu, crud, bogat în enzime, cum ar fi salatele de crudități, murăturile, borșul, moarea de varză sau legumele cu frunze verzi. În componența fiecărei mese nu ar trebui să lipsească un aliment viu. Dacă, de exemplu, mâncăm un piept de pui la grătar, acesta ar trebui să aibă alături și o salată de crudități, varză, etc. Găsești articole separate pe site-ul nostru despre hrana vie și prepararea diferitelor preparate sau a meselor zilnice.

Ceaiuri din plante

Consumul de ceaiuri din plante, chiar și atunci când ești sănătos, aduce beneficii semnificative datorită antioxidanților care reduc oxidarea colesterolului rău, trigliceridele și inflamațiile. Dacă nu îndulcești ceaiurile, acestea îți vor hidrata corpul și te vor face mai energic. Unul din preferatele mele este ceaiul de ghimbir.

Raport alcalinitate/aciditate

Dieta sănătoasă ar trebui să aibă un raport de 75/25 între alimentele alcaline (fructe și legume) și cele acide (carne, lactate, grăsimi). Legumele și fructele ar trebui să constituie mai mult de 50% din dieta ta. Un pH al sângelui prea alcalin poate fi periculos.

Postul intermitent

Practică postul intermitent zilnic în felul ăsta, mâncând toate mesele într-un interval de 8-10 ore. Respectarea raportului alcalin/acid va furniza corpului tău nutrienții necesari. În dieta ta să nu lipsească ceapa, usturoiul și prazul, care reduc inflamațiile. Există un articol despre post în siet-ul nostru pe care te invit să îl citești aici.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 (CoQ10) este esențială pentru producerea de energie în celule și funcționează ca un antioxidant puternic. Aceasta joacă un rol crucial în lanțul transportului de electroni din mitocondrii, unde are loc producția de ATP, principala moleculă de energie a celulelor. Pe măsură ce îmbătrânim, producția naturală de CoQ10 în organism scade semnificativ, ceea ce poate duce la o reducere a energiei disponibile pentru celule și, implicit, la o scădere a vitalității generale.

De asemenea, anumite medicamente, în special cele utilizate pentru scăderea colesterolului, cunoscute sub denumirea de statine, pot reduce și mai mult nivelul de CoQ10 în organism. Statinele inhibă enzima HMG-CoA reductază, care este necesară atât pentru sinteza colesterolului, cât și pentru sinteza CoQ10. Aceasta înseamnă că persoanele care iau aceste medicamente pot experimenta o diminuare suplimentară a nivelurilor de CoQ10, ceea ce poate afecta negativ sănătatea celulară și energetică.

Există mai multe alimente care conțin Coenzima Q10 (CoQ10), contribuind astfel la menținerea nivelurilor adecvate în organism. Iată câteva dintre acestea:

Carne și organe: carne de vită: în special ficatul și inima, carne de porc: ficatul și inima sunt, de asemenea, surse bune, pui: în special inima și ficatul.
Pește și fructe de mare: sardine, macrou, ton, somon, creveți.
Legume și fructe: spanac, broccoli, conopidă, portocale, căpșuni.
Nuci și semințe: nuci, arahide, semințe de susan, fistic.
Uleiuri vegetale: ulei de soia, ulei de rapiță.

Prin urmare, menținerea unor niveluri adecvate de CoQ10 este importantă nu doar pentru energia celulară, ci și pentru protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a deteriorării. Suplimentarea cu CoQ10 poate fi benefică pentru persoanele în vârstă și pentru cei care iau statine, contribuind la îmbunătățirea stării generale de sănătate și a calității vieții.

Condimente naturale

Acestea îmbogățesc gustul mâncării și sunt pline de antioxidanți. Presară condimentele naturale peste fiecare fel de mâncare pentru un impuls energetic.

Evită să stai pe scaun mult timp

Stai pe jos când te uiți la TV, joci jocuri de societate sau petreci timp cu familia. Scaunele, canapelele și tabureții sunt de dată recentă și pot dăuna sănătății.

În multe culturi, statul pe podea este o practică obișnuită și poate oferi beneficii pentru sănătate, cum ar fi o flexibilitate sporită și o postură mai bună. Statul pe podea poate solicita o varietate de mușchi și poate încuraja o postură activă.
Este important de subliniat că nu trebuie să renunțăm complet la mobilierul modern. Cheia este echilibrul și moderația. Alternarea între statul pe podea și utilizarea mobilierului convențional, împreună cu pauze regulate pentru mișcare, poate ajuta la reducerea riscurilor asociate cu sedentarismul.

Animale de companie

Mângâierea unui animal de companie aduce numeroase beneficii pentru sănătate, contribuind semnificativ la reducerea stresului și a tensiunii arteriale. Interacțiunea cu animalele de companie, fie că este vorba despre câini, pisici sau alte animale, poate avea efecte pozitive asupra stării emoționale și fizice a unei persoane.

Evită plasticul

Componentele din plastic, precum bisfenolul A și ftalații, pot afecta funcția glandulară și tiroida, contribuind la obezitate, boli cardiace și cancer. Folosește sticlă, porțelan sau inox pentru sticlele de apă și evită vasele de plastic pentru încălzirea mâncării.

Conectează-te și respiră

Acordă-ți zilnic 15 minute pentru a respira profund, a te ruga sau a medita. Aceste activități îmbunătățesc sănătatea activând sistemul nervos parasimpatic, reducând tensiunea arterială și nivelul de cortizol, îmbunătățind funcția imunitară și activând telomeraza, enzima care încetinește procesul de îmbătrânire.

admin